Forskellen imellem hæftelse og udtrædelsesgodtgørelse

1. juni 2023

Vi har løbende spørgsmål til emnet om hvad man hæfter for – om man ved at blive andelshaver kommer til at hæfte for en stor gæld? Hvad sker der ved en eventuel konkurs? Nedenfor har vi samlet nogle af svarene, håber det kan hjælpe med at forklare de 2 begreber. Begge er nogen vi ikke forventer vil ske, men som er rart lige at have styr på før man bliver andelshaver. De har været brugt i mange år på både andre fjernvarmeværker, men også vandværker m.fl. i forsyningsbranchen.

Hvem hæfter for varmeværket?

Ved konkurs af fjernvarmeværket, som sker meget sjældent, vil hver andelshaver ikke skulle hæfte personligt. Man deltager med begrænset ansvar, dette er årsagen til at selskabet hedder et A.M.B.A. Den forkortelse er Andelshaver Med Begrænset Ansvar. Skulle der ske en konkurs vil man miste sit tilslutningsbidrag på 50.000 kr., men ikke yderligere. Skulle der ske en konkurs vil eventuel gæld i selskabet, blive betalt af den lånegaranti som stilles af Randers Kommune.

Ønske om udtrædelse

Man bliver andelshaver og derfor medejer af produktion og distributionsnet. Ved udtrædelse vil værket opkræve: Beløb til dækning af afbrydelse af stikledning og nedtagning af måler. Samtidig kan værket opkræve: Godtgørelse for udtrædelse. Normalen er at en anden ny forbruger ”overtager” kapaciteten, og at der derfor ikke opkræves en godtgørelse. Det er en vurdering fra sag til sag.

En godtgørelse for udtrædelse er andelshaverens andel af værkets anlægsudgifter og fratrukket afskrivninger siden opstarten. Et eksempel med et hus på 130 m2 kunne være at man efter 5 år ønsker at udtræde, så kan det koste 109.000 kr. inkl. moms. Er der gået 20 år fra etablering, er der sket større afskrivninger, og så kan beløbet være nede på 51.000 kr. inkl. moms.

Reglen er en ”forsikring” af hinanden, sådan at tilbageblivende forbrugere ikke belastes af andre forbrugeres udtrædelse.

Ønsker du at vide mere?

Se vores FAQ på hjemmesiden klik her.

Se mere om A.M.B.A. selskaber og hæftelse hos Erhvervsstyrelsen klik her.

Se mere om udtrædelsesgodtgørelse, artikel skrevet af BDO Revision, klik her.

 

//